Hőterhelés mérése

Ecsedi Ákos
2015. 07. 07. 15:37:00
Hőterhelés mérése

Újra itt a hőség….A forró nyarak  alatt a híradások hetente számoltak be fiatal vagy idősebb sportolók összeomlásáról  vagy komoly, a meleg  által indukált betegségektől. Hogyan hat a meleg az emberi szervezet működésére, hogyan mérhetjük a hőstressz mértékét és hogyan kerülhetjük el a súlyos, gyakran végzetes kimenetelű baleseteket.?

Hatásmechanizmus

Az emberi szervezet  más élőlényekhez hasonlóan termokonform, azaz hőszabályozással védekezik testének lehűlése, vagy  felmelegedése ellen. Ezzel a biomechanizmussal saját testhőmérsékletét ( maghőmérséklet ) 36,5 Co körül tartja. A környezettel való kapcsolatot  a hővezetéses, hősugárzásos, léghűtéses hőátadás és az izzadással járó párolgási mechanizmusok jelentik. Amint ez a hőszabályozás ellehetetlenül, a szervezet stabil működése megbomlik és  a környezet  hatására  kényszerpályára kerül.  

Aktuálisan a meleg okozta terhelés azaz a hőterhelés,  fokozott  működésre kényszeríti a szabályozó rendszert. A hőterheléstől függően zavartság, szédülés, erős izzadás, majd eszméletvesztés is előfordulhat. A hőterhelés mértéke nemcsak a környezeti hőmérséklettől függ, hanem azoktól a blokkoló tényezőktől is, amelyek a szervezet hűtését akadályozzák, így figyelembe kell venni a hősugárzást, a levegő páratartalmát  -amely az izzadás hűtő hatását korlátozza -  és a légmozgás hűtő hatását.  

Hőterhelés mérése a WBGT

A fentiek mérésére több  megközelítés , tapasztalati összefüggés létezik. A legelfogadottabb összetett mérés a hőterhelés mértékének  meghatározására a WBGT vagy Nedves Gömb Hőmérséklet ( Wet Bulb Globe Temperature ).  Az Amerikai Sportorvosok  Kollégiuma, és a Foglalkozás-egészségügyi és Munkabiztonsági  Intézet ( NIOSH ) ezen mérések alapján publikáltak küszöbértékeket  a különböző aktivitási szintekhez, a WBGT alapú  folyadék utánpótláshoz,  öltözködéshez  és akklimatizációhoz .

A WBGT érték az alábbi környezeti paraméterek súlyozott összegeként áll elő

WBGT= 0.7Tw+ 0.2Tg+ 0.1Td 

Tw  nedves hőmérséklet  ( nedvesített szenzor által mért hőmérséklet a páratartalom és a légmozgás figyelembevételére )

Tg  fekete gömb hőmérséklet a sugárzó hő mérésére

Td a környezeti hőmérséklet ( „száraz” hőmérséklet )

A fentiekből láthatóan a WBGT  figyelembe veszi  a környezeti hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, a légmozgást, a hősugárzást  egy összetett  érték kiszámítására amit a környezeti feltételek szemmel tartására használhatunk a hőségben végzett gyakorlatok során. Bár a WBGT index érték Celsius vagy Fahrenheit fokban kerül kijelzésre, ezek valójában  különböznek azoktól, a valóságos hőérzetnek jobban megfelelő korrigált értékek. Manapság számos cég állít elő WBGT meghatározására alkalmas mérőműszereket  mint pl. Kestrel 4400 Heat Stress Tracker. Ezek a műszerek nemcsak mérnek, de akár on-screen riasztást is képesek adni, amint megközelítettük a beállított határértékeket.

Olyan esetekben, amikor  műszer nem áll rendelkezésünkre, az alábbihoz hasonló táblából számíthatjuk ki az aktuális hőstressz értékeket azzal a megszorítással, hogy a táblázati értékek mért információ hiányában maximális napsugárzást és könnyű szelet feltételeznek.

Megelőzés  mérési eredmények alapján

Az említettek szerint a WBGT alkalmas a meleg környezetben végzett fizikai munka  módosítására  szolgáló irányelvek szerkesztésére . Az  Amerikai Hadsereg és a  Foglalkozás-egészségügyi és Munkabiztonsági  Intézet az alábbi táblázatot használja :

A Hadsereg ajánlása alapján további ajánlások születtek . Fontosságuk miatt a Georgia High School Athletic Association  2012 ajánlását választottam a sportoló középiskolások és az  American Academy of Pediatrics 2000 ajánlását sportoló gyerekek számára.

Zárásnak szeretném megjegyezni ma és tegnap is ( 07. 06. )  a mért WBGT index meghaladta a 33,3 Co-ot !

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus
HOT product !

 NK Empower mérő tulipán

Mérési lehetőségek : 

  • Vízfogási szög
  • Szabadítási szög 
  • Csapáshossz
  • Effektív csapáshossz
  • Erő
  • Teljesítmény
  • Csapásonkénti munka
  • Átlagmunka csapásonként
Gyártók
NK katalógus

http://www.nkhome.com/pdfs/NK_RowingCatalog_lowRes.pdf

Töltse le legújabb NK katalógusunkat

Legnépszerűbbek
Kestrel Wireless Datablogger

Speed Coach GPS SUP

SpeedCoach SUP ( VO2) mérés