Pilótavizsga nélkül… NK SpeedCoach GPS2

Ecsedi Ákos ( Stelph82 Rowingmusings )
2015. 04. 24. 00:00:00
Pilótavizsga nélkül… NK SpeedCoach GPS2 A Nielsen Kellerman  Speedcoach GPS1 és GPS2  modelljei   beépített GPS  és gyorsulásmérő modulon  alapuló, vezeték nélküli  sebesség és csapásszám mérő készülékek. A  vezeték nélküliség mellett,  választható opcióként megmaradt az impelleres sebességmérés  is, amennyiben a hajó rendelkezik a megfelelő kiépítéssel. Ezzel a lehetőséggel túlléptek a csak GPS-s mérést kínáló egyéb megoldásokon, amelyek folyóvízen csak korlátozottan használhatók.

Ahogy az előzetes hírekből várható volt, az NK  márciusban megjelent az új SpeedCoach  GPS  2.0  típusaival,  amelyek lecserélik a béta verzió Speedcoach  GPS  sima és pulzusmérős változatait.  A két típus összesen négyféle verziója egy időben van piacon, megjelenésükben szinte megkülönböztethetelenek, ezért az alábbiakban szeretnék eligazítást nyújtani a típusváltozatok eltéréseiben.

 

Nielsen Kellerman Speedcoach GPS modell 

A  korábbi Speedcoach GPS,  ( a továbbiakban GPS1 ) legfontosabb újdonságai voltak a beépített GPS modulon és gyorsulásmérőn alapuló, vezeték nélküli sebesség és csapásszám mérés. Ugyanakkor választható opcióként megmaradt az impelleres sebességmérés lehetősége is amennyiben a hajóban van a korábbi  Speedcoach típusokkal kompatibilis kábelezés.  Ezzel a választási lehetőséggel  túlléptek a csak GPS-s mérést kínáló egyéb megoldásokon, amelyek nem igazán alkalmasak a folyóvizes mérésekre. Újdonságot jelentett a csapáshossz mérése és leporolták a flexibilis ablak intézményét,  azt a lehetőséget, hogy a jobb alsó ablakban tetszőlegesen válthatunk a kijelzett paraméterek között. Mindehhez járul egy folyamatos időkijelzés, bombabiztos kivitel és egy szerény méretű belső memória  nehézkes visszanézési lehetőséggel.

 

Nielsen Kellerman Speedcoach GPS 2.0 modell áttekintése

Az új Speedcoach GPS 2.0  modell  ( a továbbiakban  GPS2  ) két legfontosabb újdonságaként emelte ki a gyártó a programozható edzésmunkát és a LINK PC szoftwerrel való kompatibilitást amely lehetővé teszi a firmware frissítését és az  edzés adatok letöltését későbbi felhasználásra. Ez a lehetőség már korábban is szerepelt az impelleres Speedcoach Gold és XL  arzenáljában, de sajnálatos módon kimaradt a GPS1 modell  kínálatából. 

Első benyomások

A GPS Model 2.0   két opcióban férhető hozzá a  standard GPS2, vagy a  GPS2  tréning csomaggal, ezek az alábbi tulajdonságokat foglalják magukban :

Standard GPS2

 •  5 Hz GPS Chip
 • Impelleres mérési lehetőség
 • Gyorsulásmérős  csapásszám mérés (nem kell üléskapcsoló)
 • Továbbfejlesztett adat lehívás és intervallum összefoglalók — 25 óra memória
 • Frissíthető Firmware
 • Időkijelzés
 • Automatikus háttérvilágítás

GPS2  tréning csomaggal  ( a felsoroltakon kívül )

 • Programozható edzésterv (Training Pack )
 • Pulzusmérés (Training Pack )
 • LiNK  kompatibilitás – NK ’ környezeti kapcsolat  applikációk, web analitika és szenzorok     (Training Pack )

Az alapkészülék utólag is bővíthető a tréning csomaggal, de így 50 dollárral többe kerül a bővítés, mintha elsőre a nagyobbik készletet vesszük meg. A fenti csomagok a következőket  tartalmazzák :

 • NK Speedcoach GPS2  egység
 • Töltő
 • Elasztikus tartó  (wing villára)
 • Hordtáska
 • Kézikönyv
 • Bluetooth SMART  hardverkulcs  ( csak a tréning csomaggal )

Nem tartalmaz a csomag  „T” konzolt dokkolóval,  impellert kábelezéssel, ezeket külön kell megvásárolni.  A tréning csomaggal ezzel szemben tartalmaz még egy NK USB Bluetooth 4.0   ( bluetooth smart )  hardverkulcsot, ami a GPS2  és a PC-n futó LiNK szoftver szinkronizálásához szükséges.   A  „bluetooth smart” jelenleg meglehetősen új szabvány, csak a legújabb fejlesztésű laptopokon vagy okostelefonokban található, ezért elterjedéséig szükségünk lesz a mellékelt hardverkulcsra.

1. ábra : a két készülék kicsomagolva. A megkülönböztetés csak a display feliratok alapján lehetséges :

A  GPS2 kezelése

Ugyanolyan  mint GPS1 modellé, az eszköz tetején lévő 4 nyomógombbal amelyek balról jobbra az alábbiak :

 • “stop/start” gomb,  vagy  “back”  funkció, gomb visszalépés a menüben
 • Lapozás a display bal alsó ablakában  nyíl „le”
 • Lapozás a display jobb alsó ablakában nyíl „fel”
 • Választ / Előre  gomb, ha a menüben vagyunk

A bal szélső „start” gombnak kulcspozíciója van a kezelésben ezzel kapcsoljuk be illetve ki a készüléket, indítjuk el, vagy állítjuk le a mérést. Magát  a mérést a készenléti „ready” állapotból indítja a gyorsulásmérő, amint az evezés megkezdődik. A jobb szélső gombbal a főmenün keresztül az almenükbe  jutunk, a menükben a „le” és „fel”    nyíl gombokkal navigálhatunk, választásunkat ismét a jobb szélső gombbal hagyhatjuk jóvá. Az almenükből a visszalépést a bal szélső gombbal kezdeményezhetjük.

Programozható edzésmunka

Lehetőséget ad az edzőnek és versenyzőnek egyaránt az edzéstervben meghatározott edzésmunkák átemelésére és a végrehajtás elkülönített naplózására. Az edzésmunka kiválasztását, vagy  programozását a MENU  első lapján  megjelenő WORKOUTS menüpont alatt végezhetjük el. A belépés után választhatunk az előző edzés újraindítása, vagy új program között. Az előre megírt „programok”  fix távolság, fix idő, vagy intervallum alapú edzést kínálnak. A kínálat flexibilis, az adott szerkezeten belül az  értékek szabadon átírhatók. Így pl az Intervallum almenü 6 konfekcionált programot tartalmaz, amelyben az idő, a táv az ismétlési szám, a sorozatok száma, sőt még a visszaszámlálás is méretre igazítható. A realizált eredményt  a memóriában az edzésmunka neve alatt találjuk meg.

    

2. ábra :  Edzésprogram választás és szerkesztés

 

 

Javított memória visszakeresés

3. ábra : Memória adatok formátuma  GPS1 és GPS2-n

 

„LiNK”  vezeték nélküli  kommunikáció

LiNK  egy tervezett szoftvercsalád összefoglaló neve a GPS2 és potenciálisan mindazok a hardver elemek  ( pl. impeller, gyorsulás, és erőmérő szenzorok, telemetria )  támogatására amelyek a későbbiekben csatlakoznak a LiNK platformhoz.  Egyelőre ez a Windows PC  (XP, 7, 8, 8.1) –re korlátozódik. A végső cél egy mindenki számára elérhető közös fejlesztői platform lenne ( .apk )  hogy külső programfejlesztők , mobil applikáció írók is bekapcsolódjanak a fejlesztési munkába. Jelenleg is nyitott az NK a felhasználóktól minden javaslatra  GPS2  használati konfortjának javítása érdekében.

Jelenleg a LiNK  for Windows PC szoftver  az első kiadás, valójában nagyon egyszerű, az adatszinkron beállítására és az adatok letöltésére korlátozódik a GPS2 és a PC között. Lehetőség van az adatok exportálására Excelbe CSV formátumban és grátisz kapunk egy .FIT formátumot is amelyet feltölthetünk az általunk favorizált edzés szoftverbe (e.g. trainingpeaks, sportlyzer, garmin) ami különösen hasznos, ha célunk az összes edzésadat összegyűjtése és használtunk már ilyen oldalakat a terepi edzések követésére. Az impeller használata sem probléma, ugyanis a GPS követi a mozgást a háttérben.

4. ábra : GPS2-ből feltöltött adatok sportlyzer megjelenítéssel

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus
HOT product !

 NK Empower mérő tulipán

Mérési lehetőségek : 

 • Vízfogási szög
 • Szabadítási szög 
 • Csapáshossz
 • Effektív csapáshossz
 • Erő
 • Teljesítmény
 • Csapásonkénti munka
 • Átlagmunka csapásonként
Gyártók
NK katalógus

http://www.nkhome.com/pdfs/NK_RowingCatalog_lowRes.pdf

Töltse le legújabb NK katalógusunkat

Legnépszerűbbek
Kestrel Wireless Datablogger

Speed Coach GPS SUP

SpeedCoach SUP ( VO2) mérés