Miért éppen a Nielsen Kellerman mérő tulipánja ?

NK home; Ecsedi Ákos
2016. 09. 06. 16:46:00
Miért éppen a Nielsen Kellerman  mérő tulipánja ? Előző alkalommal adtam hírt az Nielsen Kellerman új fejlesztésének az  Empower Oarlocknak a  megszületéséről.  A beharangozóból kiderült, hogy ezúttal nem az ismert SpeedCoach sorozat cizellálásáról van szó, hanem egy  markáns irányváltásról, amelynek célja mélyebb információkat adni a hajó tényleges hajtásáról.

Előző alkalommal adtam hírt az Nielsen Kellerman új fejlesztésének az  Empower Oarlocknak a  megszületéséről.  A beharangozóból kiderült, hogy ezúttal nem az ismert SpeedCoach sorozat cizellálásáról, további funkciók hozzáadásáról van szó, hanem egy  markáns irányváltásról, amelynek célja a sebesség idő csapásszám szentháromságán felül mélyebb információkat adni a hajó tényleges hajtásáról. Így a tulipánon mért erő és lapátelfordulás szögéből az adódó fizikai alapmennyiségek ( erő munka teljesítmény ) számíthatók, másrészt kimatekozhatók az eddig rejtve maradó  csapást minősítő jellemzők.  Ilyen például a csapás kezdetének és  végének a pozíciója, a csapás hossza amelyek egyszerűen a lapátmozgás irányváltásaihoz köthetők, másrészt  a  hatásos csapáshossz,  amely a teljes csapáshosszból a vízfogás környéki tömörítési (slip)  és a szabadítás előtti kifutási szakasz ( wash ) levonásával számítható.  A tulipánon  mért erő munka  és teljesítmény pillanatnyi értéke, vagy azok  időbeli alakulása lehetőséget ad az egyénenkénti teljesítmény értékeléséhez is.

Hogy miért a tulipánon való erő/elfordulás mérést  választották pl. a lapátgörbülettel szemben, annak egy sor elméleti és gyakorlati oka van ( http://www.sportelektronika.hu/blog_2/eromero_szenzorok_34)

Az edzők és a versenyzők részére azt hiszem, hogy a gyakorlati oldal a legfontosabb, hogy a mérő tulipán konstrukciója víz és ütésállóságánál fogva mindennapi használatra alkalmas, továbbá cserekompatibilis a hagyományos tulipánokkal ha mégis csereberére kényszerülünk.

A mérési összeállítás alapszinten  egy mérőtulipánból és egy SpeedCoach  (GPS2  w TP)  mérő és megjelenítő egységből áll, amelyet további pulzusmérő övvel és választhatóan egy edzői SpeedCoach-csal bővíthetünk. Az információ átvitel vezetékmentes  ( Bluetooth Low Energy ) azzal a megszorítással, hogy az első bekapcsoláskor, vagy új részegység beiktatásakor a beiktatandó elemeket fel kell ismertetni a SpeedCoach  adminisztrációs menüjében. Ugyanez a Bluetooth-os kapcsolat szolgál az adatok számítógépes feltöltéséhez, amelyet a PC-n  Windows vagy OSX alatt futó NK LINK  szoftver fogad és dolgoz fel.

A cél változatlanul az volt, hogy a SpeedCoach képernyőjén a mért értékek azonnal megjelenjenek visszacsatolást nyújtva a munkáról  evezősnek, edzőnek egyaránt. Így a feladatkörének a kibővülése a mért többletinformáció kijelzése ugyancsak kihívás elé állította kijelzési rendszerét amelyet az alábbiak szerint oldottak meg. Eltérő tartalmat a Klasszikus nézeten választhatunk, ahol 1db szabadon választható mező és a Skill képenyőn ahol három szabadon választható képmező található. 

Végezetül egy szemléltető ábra következik, a "slip" és a "wash" fogalmak egyértelműsítéséhez. A vízfogás pillanatában a  tehermentes lapát "kipörög" megcsúszik ( slip ) a vízben tömörítve azt, amíg a lapáterő el nem éri az  "üzemi" értéket. Ezt az erőhatárt váltott evezős hajóegységben 200N  ( 20 Kp ) párevezős hajóegységben 100N ( 10 Kp )értékben szabták meg. Ez az effektív csapás kezdete. A szabadítást megelőzően  ennek a fordítottja történik, a lapátot a toló erő megszűnésével el kell távolítani a vízből, mert visszafogja a hajót  Ennek az átmeneti szakasznak a kezdete az előbbiekhez hasonlóan  a  200N ill 100N lapáterő határ. Az effektív csapás idáig számítható. Ezt a szakasz nevezi az angol szakirodalom wash-nak azaz a lapát mosásának. Minél rövidebb a két átmeneti szakasz, annál jobban hajtahatjuk a hajónkat ugyanolyan munkavégzéssel.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír újdonság
blog comments powered by Disqus
HOT product !

 NK Empower mérő tulipán

Mérési lehetőségek : 

  • Vízfogási szög
  • Szabadítási szög 
  • Csapáshossz
  • Effektív csapáshossz
  • Erő
  • Teljesítmény
  • Csapásonkénti munka
  • Átlagmunka csapásonként
Gyártók
NK katalógus

http://www.nkhome.com/pdfs/NK_RowingCatalog_lowRes.pdf

Töltse le legújabb NK katalógusunkat

Legnépszerűbbek
Kestrel Wireless Datablogger

Speed Coach GPS SUP

SpeedCoach SUP ( VO2) mérés