A hajósebesség mérése 1.

Ecsedi Ákos
2015. 02. 23. 12:16:46
A hajósebesség mérése 1. A sorozat további részeiben a hajósebesség fogalmát annak mérési lehetőségeit tekintem át.

Amikor sebességről beszélünk, nem árt tisztázni, hogy mit jelent a sebesség az evezés szempontjából.  A versenyevezés és az evezőstechnika optimalizálásának egyetlen célja, megtenni egy adott távolságot a lehető legrövidebb idő alatt. Nem véletlen a pontosítás, hiszen ettől függ az, hogy milyen mérési módszert kell választanunk.

A sebesség fizikája

A sebesség egy fizikai mennyiség, annak átlag és pillanatnyi értéke, sőt iránya van. Amikor egy adott távolság megtételéhez szükséges időt mérjük átlagsebességet mérünk. A győztesé a legrövidebb idő az adott távon.

Amikor az ergométeren, vagy a vízen csapásonként egy-egy  sebességértéket látunk, az a pillanatnyi sebesség értéke, ami utalhat a pillanatnyi teljesítményünkre és/vagy a csapás technikai kivitelére, de nem meghatározó jellegű a majdani végeredményre nézve. Az evezős hajó sebessége még csapáson belül sem állandó, ami nyilvánvaló, ha megfigyeljük a hajók orrának szakaszos mozgását.

Hiába teljesítünk egyenletesen magas, magasabb pillanatnyi sebesség értékeket mint a szomszédos pálya, ha sebességünk iránya nem esik egybe a pálya középvonalával és  a bólyasor között kacsázva tesszük meg a (nagyobb)távot.

 

Fentiekből következik, hogy az eredmény szempontjából az a sebesség ami érdekel minket az átlag sebesség, egy egyenes vonal mentén a starttól a célig. Ez a sebesség kielégítő pontossággal mérhető kézi vagy gépi időméréssel de az evezés optimalizálására vonatkozó következtetéseket már csak utólag vonhatunk le.

 

Optimalizálás

Az evezés optimalizálásához, a kiválasztott versenyzők egyenkénti vagy együttes összecsiszolásához közvetlen visszajelzés kell a csapás kivitele és a hajó haladása között. Erre a pillanatnyi sebesség alakulása a legalkalmasabb.

A pillanatnyi sebességet gyakran használják egyfajta előre vetítésre egy adott távolságon várható „átlag” sebesség meghatározására ( vizualizáció ). Ilyen pl. az 500 méteres részidő ( pace ) vagy a csapásonkénti sebesség. Ez a forma segíti elő edzőnek és sportolónak egyaránt az átlagsebességben történő változások érzékelését csapásról csapásra. 

 

Csapásonkénti sebességmérés

A mérési pontosság szempontjából minél hosszabb a sebesség  mérésére szánt idő annál pontosabb és precizebb lesz a mérés. Ha elegendően hosszú a táv, vagy a  futam idő, a pontosság még  kézi mérés alkalmazásával is kielégítő. Ezzel szemben a csapás alapú sebességmérés sokkal nagyobb követelményt jelent a mérés pontosságának és precizitásának vonatkozásában, mivel a csapásonként megtett út  rövid, mindössze 10 m körüli és az idő is csak néhány másodperc nagyságrendű.

A megtett út mérésének pontatlansága vagy szóródása felerősítve köszön vissza a pillanatnyi sebesség számításakor, vagy méginkább, ha a pillanatnyi sebességből a várható „átlag” sebességre  pl. 500 m szeretnénk előrejelzést kapni.

Ez az, amiért napjaink csodafegyvere a GPS sem igazán alkalmas a csapásalapú sebességmérésre a távolságmérés pontatlansága és a ritka mérési ciklusok miatt. Az impelleres sebességmérés gyakori kalibrációs igénye és a turbulencia érzékenysége miatt kíván körülményes installációt és gyakori karbantartást. Mindent összevéve azt mondhatjuk, hogy azok a tipikus eszközök, amelyeket ma az evezésben használunk, nem tudják maradék nélkül ellátni a csapásalapú sebesség visszajelzést a versenyzők számára

 

 

Környezeti feltételek hatása.

Eltekintve a technikai részletektől, a sebesség bizonyítottan függ a kontrollálhatatlan környezeti feltételektől, leginkább a szél és vízviszonyoktól, amely megnehezítik az eltérő körülmények között végzett mérések összehasonlítását. Amíg a feltételek egy részének figyelembevétele meghaladja az evezés lehetőségeit addig a folyó és állóvizes mérések összehasonlítása napi problémaként jelentkezik.

 

Következik : Földi és vízi sebesség mérési lehetőségek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus
HOT product !

 NK Empower mérő tulipán

Mérési lehetőségek : 

  • Vízfogási szög
  • Szabadítási szög 
  • Csapáshossz
  • Effektív csapáshossz
  • Erő
  • Teljesítmény
  • Csapásonkénti munka
  • Átlagmunka csapásonként
Gyártók
NK katalógus

http://www.nkhome.com/pdfs/NK_RowingCatalog_lowRes.pdf

Töltse le legújabb NK katalógusunkat

Legnépszerűbbek
Kestrel Wireless Datablogger

Speed Coach GPS SUP

SpeedCoach SUP ( VO2) mérés